Кандидатът за кмет на София, издигнат от Партия на Зелените и

...
Кандидатът за кмет на София, издигнат от Партия на Зелените и
Коментари Харесай

Красимир Стойчев разкри защо се е кандидатирал за кмет на София и как ще разреши някои от най-крещящите проблеми на града

Кандидатът за кмет на София, издигнат от " Партия на Зелените " и гражданска платформа " Власт в Хората ", Красимир Стойчев  Красимир Стойчев Красимир Стойчев е роден в София.   Баща му, Стойчо Стойчев е приключил Италиански Колеж в даде изявление пред колегите  “Труд news ”.

Ето какви визии показа той за идната предизборна борба и проблемите на столицата:

- Да стартираме с обичайния въпрос, господин Стойчев. Защо се кандидатирахте за кмет на София?

- Отговорът е пъклен елементарен. Защото като роден в София и с татко, роден в София виждам, че обстановката в града става все по-лоша, не става по-добра. Това е повече жест не на някаква саморазбрана упоритост, а е жест повече на обезсърчение, че нищо не се случва в града, че се натрупват големи проблеми, за които неизвестно за какво никой няма решение. А решенията са елементарни, разумни и могат да се случат много бързо и без доста пари. И тъй като съм надъхан постоянно софтуерно, мисля, че мога да реша голяма част от проблемите на София, които не са политически, те са механически.

- Кажете някои от най-крещящите проблеми и по какъв начин бихте ги решили технологически?

- Големите стратегически проблеми са със здравето на хората, сигурността и реда. Но тъй като всичките мои съперници водят полемики на тематика ремонт, ремонт на ремонта и така нататък, ще ви кажа просто решение на този въпрос. За да избегнем ремонт на ремонта, с цел да избегнем смъртни случаи, при които хора умряха, тъй като никой не знае кой е конфигурирал голи жици с ток и случая се потули и никой не носи отговорност, предлагам следното софтуерно решение. Въвежда се блокчейн паспорт на всяка улица и всяко кръстовище. Което значи, че в специфичен блокчейн указател се записват всички вероятни тръби, връзки, парно, топла вода и кой прави ремонт, какъв ремонт, кое след кое следва. И никой не може да го мръдне този блокчейн, откакто бъде въведен, и е ясно кой носи отговорност за всичко. И в случай че се наложи ремонт на ремонта, е доста просто – предходният е направил нещо неправилно и той би трябвало да заплати. Говорим и за персонална отговорност. Голяма част от корупционния напън е тъй като някой от общината приема, че ремонта е осъществен, без да е осъществен качествено. Ако имаме блокчейн указател и паспорт на всяка улица и кръстовище, в този паспорт ще забележим кой от общината си е поставил подписа и той ще носи цялостна отговорност за случилото се. Това веднъж вечно ще спре цялата тази бъркотия, безпорядък и корупция с ремонтите в града. Всичко това може да бъде осъществено в границите на една година, стига да има предпочитание.

- Обяснете на нашите читатели какво е това „ блокчейн “?

- Това е електоронен указател, в който всяка последваща част от веригата валидира предходната и не можеш от тази верига да махнеш едно звено и да оставиш другото. Като се вземе ремонт на улица „ Х “ и никой не може да махне това звено от веригата. „ Блокчейн “ следи всичко и даже частица от веригата не се маха. Няма не чух, не видях, ме можах, не съм аз.

- Презастрояването е също обичана дъвка на съвсем всички претенденти в почналата предизборна акция...

- Моята съществена концепция е София да се уголемява на североизток и мораториум на новото строителство в югозападните региони. Една голяма част от благосъстоянието на софиянци е в техните жилища, тъй като специфичност на българите и в частност на софиянци е, че избираме да сме притежатели на жилищата си, вместо да живеем чартърен или в общински жилища. В София има 58 милиона квадратни метра жилищна повърхност. При междинна цена сега 1 500 евро на квадратен метър това са 88-90 милиарда евро! Това е благосъстоянието на софиянци. Всяко смущение на жилищния климат в града посредством презастрояване понижава тяхното благосъстояние. И софиянци би трябвало да схванат, че единственият излаз от тази обстановка е да се наложи мораториум върху ново строителство в югозападните региони, където ситуацията към този момент е трагично.Ако не се наложи мораториум, цените на парцелите там ще понижават непрестанно.

- И опция е...

- Алтернативата е само и единствено разширение в североизточна посока. Бях неотдавна до Кремиковския манастир. От центъра на града до Кремиковци е 20 минути с кола. И оттова погледнах града – сиво-жълт и замърсен. А там -слънце и чист въздух. Трябва да се прекатегоризира земята от индустриална в такава за жилищно строителство, общината да провежда публично-частно партньорство със строителни бизнесмени, които с наслада ще получат нови подобаващи терени и ще поемат уговорката да изградят най-малко 30 на 100 от тези терени с общински жилища. Общината ще поеме уговорката да построи инфраструктурата. Там може да се роди новото Сити на София, както се прави в доста страни по света. Нещо повече – като се изградят общински жилища – София е градът с минимум общински жилища в цяла Европа – ще има опция за младежите да поемат по своя път, да създадат фамилии в относително налично и на ниска цена общинско жилище, до момента в който се замогнат задоволително да си купят свое. За сведение – във Виена над 40 на 100 от жилищата са общински. А Виена е град номер едно в света. 

- Една друга ваша концепция е много впечатляваща – във всеки столичен регион да има полицейско ръководство, нещо като квартален шериф?

- Това не са квартални шерифи, а 24 полицейски ръководства и във всеки квартал би трябвало да има полицейски контрольор с полицейски сектор. Преди 30-40 години е била призната разпоредба на тази тематика - че на 10 000 поданици би трябвало да има един полицейски контрольор. Това изобщо не се осъществя. Мога да дам за образец полицейския сектор в Лозенец, който се намира в един безстопанствен остарял трафопост с една блага старши лейтенант полицейски контрольор си купува сама компютъра, тъй като тези, които им дават, са несъмнено от 90-те години. Има полицейски инспектори, които нямат коли и поддържат стройно тяло, вървешком пеш. И най-важното – полицията в София би трябвало да бъде подчинена на кмета на София, тъй като той най-добре знае какво, къде и по какъв начин. Няма град в света, в който полицията да не е общинска. Същото би трябвало да важи и за КАТ-София. Названието КАТ – надзор на автомобилния превоз – е извънредно неуместно, останало от антични комунистически времена. Трябва да бъде Управление на автомобилния превоз, а това е прерогатив на кмета на града. Не да седят двама-трима и да управляват, придвижването би трябвало да се ръководи. В доста градове по света премирането на служителите на реда е на база колкото по-малко катастрофи имат, толкоз повече награди. В България премирането им е % от санкциите. Очевидно ползите са разнообразни.

- Ами ние сме си характерна страна, всичко ни е по-специфична...

- Крайно време е да спрем със спецификата и да превърнем София в един съвременен град. Да се върнем на презастрояването. Хората си купуват жилище и против тях има парк, вижда се и Витоша. След 4 години прахоляк и бетонобъркачки те виждат към този момент против себе си на 6 метра нов блок. Затова би трябвало да се направи нов общоприет проект на София, който да бъде основан като 3D модел и да стои в общината. И всеки, който желае да си купи жилище, да знае какво ще вижда от него и какво ще чака в идващите вечно години, да знае в какво си влага парите.

- В едно ваше изявление казвате, че за една година можете да облекчите трафика в София. Как ще стане това?

- Преди няколко дни на откриването на акцията на ГЕРБ чух, че и те желали интелигентна София, нещо, което аз споделих една седмица преди този момент, а го мисля от години. Хекимян пък сподели, че щял да употребява камерите по кръстовищата за нещо си, едва ли той персонално може да знае защо. Моята теза е следната. В града разполагаме с цялостната информация за придвижването на хора и коли по всички посоки и часове и можем да изградим динамичен модел на целия град, който да има друго държание във всеки час, а от време на време сетрин рано и вечер късно – и във всяка минута. Но виждаме по какъв начин неуместно светят светофарите, когато придвижване то е в друга посока. Има характерни софтуеъри, с които целият трафик в София може да се проучва, да се реши така наречен транспортна задача в границите на една година и да се облекчи трафика в София с 20-25 %. Не става дума единствено за светофарите, а и за кръстовища, за улиците в коя посока са, да се махнат непотребните светофари на доста места. Повтарям, всички решения, които предлагам, са съвсем без пари.

- За сигурността и реда говорихме, дано в този момент забележим какво оферирате в другото стратегическо направление – здравето на хората?

- София да има независима здравна каса. В Германия здравните каси са 120, в Австрия за 29. Никъде в българската конституция не написа, че би трябвало да има единствено една каса. Създаването на здравната каса е на елементарния принцип, че парите следват индивида. Конкуренцията сред касите е въз основата на по-добро и по-качествено обслужване. В момента няма конкуренция, а има единствено предпоставки за доста огромна корупция и злоупотреби. Към това основна моя концепция е събирането на всички здравни заведения – поликлиниките и общинските лечебни заведения - в един общински холдинг. Той ще има обща ценова политика, съчетана със Софийската здравна каса, ще облекчи и ще усили успеваемостта на лекуването на хората в столицата. Към това идват и грижите за 325 000 пенсионери в града, които имат потребност от специфични грижи и медикаменти.

- За децентрализирането на здравната каса се приказва надали не от нейното основаване и все не става? Защо съгласно вас?

- Обяснението е единствено едно – че има голям финансов интерес това да не се случи.

- Вие сте претендент на Партията на зелените. Какво от нейната стратегия ще влезе в акцията ви?

- Първото и главно нещо е основаването на указател на всеки квадратен метър зелена повърхност и на всяко дърво в града, тъй че да не може да се пипне и един квадратен метър и едно дръвче без единодушието на жителите. Целта е да опазим зеленината на София. Чух един претендент кмет, че щял да прави детски градини в парковете! Та да унищожаваме в този момент и тях... Зеленината би трябвало освен да бъде опазена, само че и разширявана. Втората ни тематика със зелените е Витоша. Градоначалникът може да реши този проблем, само че при едно изискване - Витоша да бъде ръководена от общината. Сега парк Витоша се ръководи от Министерството на земеделието. Защо? Аз съм от поколението, дето татко ми ме е учил да карам ски на Витоша, дядо ми ме е разхождал по поляните, като зрелостник съм бил на дискотека на „ Простор “. Пил съм си кафето с млади дами в ски-барчето на „ Щастливеца “. Кой от другите претенденти за кмет познава тези неща? София е единствената столица в Европа, в която можеш да работиш до 18 часа и след час да си на пистата на планината. Витоша е също съществена тематика в програмата ми.

- Един въпрос, който сякаш стана главен за претендентите – в случай че станете кмет, ще преместите ли паметника на руската войска, ще преименувате ли улици с съветски имена и ще прекръстите ли „ Св. Александър Невски “ на „ Св.св. Кирил и Методий “?

- Честно казано, и измежду дребните си цели нямам преименуване на улици. И това не е работа на градоначалника. Ако в квартала има улица „ Х “ и жителите ѝ не я харесват, дано те да си я преименуват както желаят. Моето персонално мнение за паметника на руската войска е да му се сътвори една холограма и до нея да имат достъп всички, които желае да го гледат постоянно, когато пожелаят. Имам доста явен проект за Княжевската градина да следваме така наречен „ Билбао резултат “.

- Билбао е град в Испания...

- Да, и той е бил западал, само че вземат решение да основат неповторим аудиовизуален център. И канят фондация „ Гугенхайм “, която построява нещо в действителност фантастично. И този център става привлекателен и за стотици хиляди туристи от целия свят. Възходът на града е доста огромен и по тази причина се кадва „ Билбао резултат “. На голямата повърхност на Княжевската градина може да бъде основан аудиовизуален хай-тек център, с цифрова библиотека. Има доста международни форми и суперархитекти, които ще създадат неповторим план и всичко това на централно място в София. Това е моят проект. Ние би трябвало да създадем нещо, което да е знак на ренесанса на София, да стане тя по-красива и по-богата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР